BovenIJ en duurzaamheid

Een gezonde en duurzame leefomgeving voor onze patiënten, professionals en bewoners van Amsterdam-Noord vinden wij heel belangrijk. Daarom staat milieubewustzijn hoog op onze agenda en spannen we ons structureel in om de zorg te verduurzamen.

Stappen naar een schonere voetafdruk

Bij ons motto ‘zorg goed voor elkaar’ past ook zorg goed voor het milieu. Met de ondertekening van de Greendeal 2.0 heeft het BovenIJ zich verbonden aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Onze focus ligt daarbij op:

  • terugdringen CO2-uitstoot
  • circulair werken
  • minder medicijnresten in afvalwater
  • gezondheidsbevorderende leef- en verblijfomgeving

Ons rookvrij terrein is één van de voorbeelden van een gezondheidsbevorderende omgeving. 

Door aan te sluiten op stadswarmte is het terugdringen van de CO2-uitstoot goed op gang gekomen. De 600 zonnepanelen op ons dak wekte in 2021 131.000 kWh aan stroom op. Dit is voldoende om ongeveer 32 gezinnen een jaar lang van stroom te voorzien. En we koelen het ziekenhuis nu met water uit onze ‘achtertuin’, het Noordhollands Kanaal, wat gebruik van koelmiddelen overbodig maakt. Dit bespaart 208 ton aan CO2-uitstoot.

Hiermee hebben we serieuze stappen gezet richting de 95% reductie van de CO2-uitstoot in 2050. Wil je weten welke andere stappen we hebben gezet om deze doelstelling te behalen? Lees ons milieujaarverslag 2021

Green Teams

Onder onze collega's is de bewustwording rondom duurzaamheid groot. Veel medewerkers zetten zich in voor een duurzamer BovenIJ.

In 2021 zijn de eerste Green Teams gestart met verschillende onderwerpen. Denk aan afvalscheiding en minder papierverbruik. Zo stelde het OK-team bijvoorbeeld afvalscheiding op de afdeling voor. Dit leverde, in slechts 4 maanden tijd, 1500 kg ( = 90 rolcontainers van 660 liter) aan plastic voor hergebruik op.

Als Green Teamlid zet je jouw expertise in voor duurzame zorg. Samen met jouw team kies je waar je aan wilt werken. Denk aan anesthesiedampen, medicijnresten, circulair gebruik instrumentarium, medische wegwerpartikelen, afval (voorkomen en scheiding) of energieverbruik. Het BovenIJ staat open voor grote en kleine initiatieven die bijdragen aan een beter milieu.

Vind jij duurzaamheid belangrijk en deel je onze ambitie om de zorg te verduurzamen?

In het BovenIJ vind je hierin je kans. Verbind je aan een Green Team en deel jouw groene initiatieven, inhoudelijke kennis en je inzichten vanuit jouw vakgebied. Zo maak je als toekomstig medewerker écht het verschil binnen het BovenIJ en omgeving.Samen met collega's, vrijwilligers en medisch specialisten werken we aan een duurzamer en daarmee toekomstbestendig en gezonder BovenIJ.

Nieuwsgierig naar de kansen die wij jou bieden, kijk dan hier.


Je bent hier: Werken bij BovenIJ | BovenIJ en duurzaamheid