Thuiszitten? Vrijwilligerswerk doet je juist goed

Lien, Jacqueline en Marianne werken elke dinsdagmiddag in het BovenIJ ziekenhuis als vrijwilliger. Thuiszitten vinden ze niks. Liever helpen ze mensen.

vrijwilligers

Lien en Jacqueline werken al dertien jaar samen. Lien werkt er het langst, al vanaf 2002. Jacqueline: ‘Lien heeft mij ingewerkt. Ik breng de koffie en thee rond op de poliklinieken waar de mensen vaak even moeten wachten. Iedereen is altijd heel dankbaar als we langskomen met de kar’.

Verschillende werkzaamheden als vrijwilliger

Lien is gastvrouw en begeleidt patiënten naar de juiste polikliniek. Lien: ‘Als de patiënt op de polikliniek (of afdeling) nog even moet wachten blijf ik altijd nog even kletsen, totdat de patiënt aan de beurt is. Ik praat graag en het is veel gezelliger om samen te wachten dan alleen’.

Marianne werkt nu ruim een jaar als vrijwilliger. ‘Ik ondersteun de Spoedeisende Hulp (SEH) met verschillende klusjes. Bijvoorbeeld kasten bijvullen met voorraad, de vaatwasser in- en uitruimen, wachtkamer netjes maken etc. Elke week is anders. De ene keer ben ik sneller klaar dan de andere keer.’ Marianne is sinds kort ook een dagdeel in de week gastvrouw op de 3e etage. Voornamelijk voor een praatje of activiteit met patiënten.

Veel nieuwe mensen leren kennen

Via het voormalig UVV is Lien in contact gekomen met de coördinator vrijwilligers in het BovenIJ. Lien: ‘Ik kan het iedereen aanraden. Je kan thuis zitten piekeren, maar dit werk doet je goed. Je krijgt structuur in je dag, het is een mooie bezigheid en ik zeg tegen mensen om mij heen; het geeft mij energie. Het ziekenhuis voelt als een grote familie, omdat ik veel nieuwe mensen (in Noord) heb mogen leren kennen.’ Jacqueline vult aan: ‘Het BovenIJ ziekenhuis is kleinschalig en heeft een dorpachtig karakter. Daardoor ken je veel mensen en zie ik ook bekende gezichten. En zelfs buiten het ziekenhuis word ik door mensen herkend. Dat vind ik erg leuk.’

Jacqueline werkt twee middagen in het ziekenhuis als vrijwilliger. ‘Ik wilde graag mensen helpen. Daarom ben ik vrijwilliger geworden en dat bevalt me nog steeds erg goed.’

Vrijwilligers in het zonnetje

Dit jaar werden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet met de ‘Zorg goed voor elkaar bokaal’. We zijn ontzettend trots en dankbaar dat deze groep vrijwilligers zich wekelijks voor de zorg in Noord inzet. Het BovenIJ ziekenhuis wil met een team van vrijwilligers het bezoek of verblijf van patiënten nog verder veraangenamen en een positieve bijdrage leveren aan de gastvrijheid van het BovenIJ ziekenhuis.

Meer persoonlijke zorg

Willeke van der Meij, coördinator van vrijwilligers in het BovenIJ ziekenhuis: ‘We hebben de ambitie om het aantal vrijwilligers de komende periode te verdubbelen. Zo willen we nog meer persoonlijke aandacht en zorg bieden die past bij ons als ziekenhuis De ondersteunende werkzaamheden als vrijwilliger zijn uiteenlopend in ons ziekenhuis. Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek bespreken we de mogelijkheden.’ 

Aanmelden als vrijwilliger

Draag jij het BovenIJ ziekenhuis en de mensen in Noord en omgeving een warm hart toe? Meld je dan aan als vrijwilliger. Dat kan al vanaf één dagdeel per week. Aanmelden of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Willeke van der Meij, coördinator vrijwilligers op telefoonnummer: 020 634 6900 of mail naar w.vandermeij@bovenij.nl.

Meer informatie


Je bent hier: BovenIJ'ers vertellen | Thuiszitten? Vrijwilligerswerk doet je juist goed