Je kunt hier op elkaar bouwen

Eline van het Maalpad werkt al 12 jaar bij BovenIJ. Van operatieassistent groeide ze door naar praktijkopleider: ‘We hebben een heel mooi vak’

Hanneke en Eline

OK

Noem de OK en iedereen heeft er een beeld bij. “Grace Anatomy, veel spanning en sensatie,” hoort Eline vaak. En ja, natuurlijk is er soms spanning en uitdaging. Maar er is veel meer. “De OK draait om samenwerken in een hecht team. We staan soms letterlijk dicht bij elkaar, dus je moet het goed met elkaar kunnen vinden.“ Nog iets wat ze belangrijk vindt: “Het is nooit saai. Elke dag is anders, binnen een vaste structuur van diensten. Heerlijk.”  Het vak van operatieassistent leer je in 3 jaar, de opleiding combineert werken en leren. “Je past meteen toe wat je leert. De opleiding wordt volledig betaald, evenals de studieboeken, reiskosten en je krijgt meteen salaris. Dat is dus top als je jong bent”, vertelt Eline. Zelf kwam ze bij het BovenIJ binnen als 2e-jaars OK-leerling. Ze startte de opleiding in Brabant, maar keerde naar het Noorden, waar haar roots liggen.  

Warm bad 

De liefde voor het BovenIJ bleef ook na haar diplomering. “Het voelde meteen als een warm bad”, blikt ze terug. “De sfeer was fijn. Geen hiërarchie en korte lijnen, het is gewoon je en jij. Natuurlijk is het spannend, want er komt veel op je af. Maar ik kreeg ruimte om te groeien en mezelf te ontplooien.” Dat is te zien, want ze heeft zich inmiddels ontwikkeld tot praktijkopleider. “Het BovenIJ heeft mij echt gestimuleerd en vertrouwen gegeven. Ik vind het nu heel leuk om mensen enthousiast te krijgen voor het vak.” 

Waar haalt ze haar eigen enthousiasme vandaan? “Over het algemeen maken we mensen blij. Bijvoorbeeld bij een keizersnede. Of we helpen mensen van hun klachten af, zoals bij een nieuwe knie of een liesbreuk.” In BovenIJ doen de assistenten alle operaties, dat is vaak anders dan in academische ziekenhuizen. “We zijn hier breed inzetbaar. Dat maakt het werk afwisselend en zorgt dat je blijft leren, om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken.’ 

Mee opereren 

Natuurlijk zijn er soms ook moeilijke momenten. “Dat maakt het vak ook zo bijzonder. Op de OK zijn mensen op hun kwetsbaarst. Het is belangrijk om ze rustig en met warmte te benaderen. Ja, het is een verantwoordelijke baan. De arts opereert, maar zonder assistentie en anesthesiemedewerker komen ze niet heel ver. We doen het echt samen. Het is de uitdaging om vooruit te denken en mee te opereren. We doen echt veel meer dan alleen maar spullen aangeven.” 

Voor Eline maakt vooral het warme en gezellige team dat zij al zolang bij BovenIJ werkt. “Je kan op elkaar bouwen. We staan voor elkaar klaar, ook als er privé iets is. Dat is voor mij als ouder van jonge kinderen heel fijn. Jonge, startende mensen ondersteunen we en geven we ruimte om zichzelf te ontplooien. Voor mij is dat een heel fijne start geweest. Die gun ik anderen ook.”  

Operatieassistent

Ben jij benieuwd of de functie van operatieassistent iets voor jou kan zijn? Bekijk dan hier de mogelijkheden. 


Je bent hier: BovenIJ'ers vertellen | Je kunt hier op elkaar bouwen