30 jaar baby’s ter wereld brengen: wat een geschenk!

Lenneke Bavinck is de langstzittende verpleegkundige op Verloskunde. Nou ja, zitten….., dat is er niet bij in dit beroep. Het vak kent vele dimensies en Lenneke heeft het allemaal meegemaakt en zien ontwikkelen. Trots is ze op het nieuwe Moeder Kind Centrum: “Alles komt samen. Moeder en kind bij elkaar, partner erbij, samen in één kamer, dat blijft het mooiste dat er is.

30 jaar baby’s ter wereld brengen: wat een geschenk!

Moeder Kind Centrum

Lenneke is ruim 30 jaar geleden begonnen in het Luthers Diakonessen Ziekenhuis en ging mee met de fusie naar het BovenIJ ziekenhuis; ze heeft alles zien (op)bouwen. We droomden toen wel eens van een mooi Moeder Kind Centrum. Dat het nu werkelijkheid is geworden, is echt fantastisch.”

Het verschil is immens

Het is heel fijn als moeder en kind gewoon bij elkaar kunnen blijven. Vroeger werden de baby’s nog naar de babykamer gereden voor de nacht en de couveusebaby’s op de  couveuse-afdeling. In de loop der jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest die uiteindelijk tot het nieuwe Moeder Kind Centrum hebben geleid. Zo kreeg borstvoeding extra aandacht met het behalen van een speciaal borstvoedingscertificaat. Het belang van de (vroege) band tussen moeder en kind en ook de rol van de partner kwam landelijk en internationaal meer in de belangstelling.

Het verschil is dus immens. Het kwam vroeger wel met een zekere regelmaat voor dat de verpleegkundigen zelfstandig een bevalling moesten begeleiden. We werkten toen nog niet met tweedelijns verloskundigen en de gynaecologen waren buiten kantoortijden vanuit huis oproepbaar. Soms ging een bevalling te snel en konden moeder en kind niet wachten tot de gynaecoloog in huis was. Natuurlijk was dat ook spannend voor ons. Nu is er integrale aandacht voor moeder, kind en partner, alles binnen één team.

“Soms gebeuren er ook minder mooie dingen. Als een kindje komt te overlijden bijvoorbeeld. Maar ook dan is het mooi om met warmte en compassie zorg te leveren.”

En over 30 jaar?

“Oef, ik hoop niet dat er robots zijn die ons vak gaan overnemen. Ik pleit erg voor menselijke aandacht. Niemand kan een mens vervangen. Natuurlijk maken we meer gebruik van allerlei nieuwe ontwikkelingen, ICT, moderne media, bewakingsapparatuur en ga zo maar door. Maar met nog evenveel compassie en aandacht voor moeder en kind.”

"En, ik loop dan niet meer in uniform, maar ik hoop eigenlijk wel op meer collega’s: kom werken in ons nieuwe Moeder Kind Centrum! Het is een prachtig vak en je krijgt zoveel voldoening. Elke keer ben je betrokken bij nieuw leven!”


Je bent hier: BovenIJ'ers vertellen | 30 jaar baby’s ter wereld brengen: wat een geschenk!