Lidwien Vrolijk vertelt over haar ervaringen met het patiëntmonitoringsysteem

Verschillende afdelingen werken in het BovenIJ ziekenhuis met het nieuwe patiëntmonitoringsysteem. Een nieuwe manier om op afstand binnen de afdeling digitaal toezicht te houden op de patiënt. Lidwien Vrolijk, kinder- en neonatologie verpleegkundige is één van de superusers in het Moeder Kind Centrum en vertelt over haar ervaring.

Lidwien Vrolijk

Monitoringssysteem met speciale mobiele telefoons

Lidwien: ‘Voorheen kon je patiëntjes niet vanuit alle kamers in de gaten houden. Nu is het in het Moeder Kind Centrum mogelijk om het monitoringsysteem aan te sluiten op speciale mobiele telefoons. Lidwien: ‘De baby krijgt meestal in de couveuse een bandje om het handje of voetje. En soms komen er drie kleine monitorplakkers bij. De signalen worden vervolgens doorgestuurd naar het monitoringssysteem. Zo kunnen verpleegkundigen de kinderen op afstand, maar wel op de afdeling monitoren.’

Veiliger werken

Lidwien: ‘Door het mobiele monitoringsysteem zijn we een stuk flexibeler in ons werk. Tussendoor kun je nu patiënten in een andere kamer verzorgen. De signalen over de gezondheid van de patiënt worden doorgestuurd naar de mobiele telefoon. Afhankelijk van wat er aan de hand is, ontvang je verschillende geluidssignalen. Zo ben je evengoed snel ter plaatse ook als je op een andere kamer aan het werk bent.’ Lidwien vertelt verder: ‘Een ander groot voordeel is het terugkijken van de historische gegevens van de patiënt. Dit werkt een stuk prettiger. Je kunt nu makkelijker de tussentijdse incidenten bespreken met de kinderarts. Via het systeem kun je het eenvoudiger terugkijken. Dit is veiliger en het werkt gemakkelijker. Uiteindelijk om de patiëntenzorg te verbeteren.’

Makkelijk de historie nakijken

Op de afdeling werkt het Moeder Kind Centrum in een buddy systeem. Lidwien: ‘Je werkt eigenlijk met een achterwacht. Krijg je bijvoorbeeld twee meldingen van patiënten tegelijk op je telefoon? Dan kun je één van die meldingen naar je achterwacht doorsturen. Jouw buddy kan dan deze melding oppakken en jij de andere melding. Je gaat dan vervolgens allebei naar de kamer waar het kindje verblijft. Zo zorgen wij voor de beste zorg in ons ziekenhuis.

Ook werken in het BovenIJ?

Wil je ook werken met patientmonitoring in ons ziekenhuis? We zijn op zoek naar gespecialiseerde verpleegkundigen. Bekijk onze vacatures op de website.


Je bent hier: Medewerkers vertellen | Lidwien Vrolijk vertelt over haar ervaringen met het patiëntmonitoringsysteem